‘Wij dienen de kerk, zij dienen de samenleving’

Juan Carlos Morales

Una Iglesia Al Servicio; een kerk die dient. Dat is het programma waar Juan Carlos aan meewerkt vanuit het Seminari (ESEPA). Het is zijn opdracht om het programma bekend te maken bij veel kerken in Costa Rica.

Juan Carlos legt ons uit waarom het zo nodig is dat veel kerken dit programma volgen: ‘Pura vida is het levensmotto van veel Tico’s (Costa Ricanen, red.). Het leven wordt gevierd. Het gevaar is dat dit ook in kerk vaak zo is; in de kerk zijn er geen sociale problemen, hier zijn we gelukkig, Pura Vida. Dit programma helpt om reële problemen in de samenleving onder ogen te komen en om daarop betrokken te zijn.’

Sinds twee jaar is Juan Carlos betrokken bij dit programma, wat vanuit het Seminarie ESEPA gestuurd wordt. Naast dat hij meer bekendheid aan het programma geeft, reist hij ook af naar kerken in Costa Rica om mensen te trainen. Hij vindt het bijzonder om te zien dat zoveel verschillende gemeenten het programma volgen en vragen om begeleiding.

Een studente uit Cartago is een van de mensen die hem bijgebleven is.Ze kon zelf nauwelijks lezen en schrijven, maar kwam wel trouw naar de lessen op het Seminarie. Tijdens de laatste les stak ze als eerste haar hand op om te delen wat ze had geleerd: ‘Ik begrijp nu beter de sociale problemen van mensen uit mijn straat en ik heb gereedschap in handen om hen te helpen.’

Het verlangen van Juan Carlos is dat meer mensen sociaal bewogen zijn met hun eigen omgeving. Dat is waarom hij meewerkt aan het programma.

De kerk in Nederland roept hij op om te bidden voor de kerk in Costa Rica, maar ook voor de eigen gemeente en de gezinnen in de kerk.