‘In plaats van naar de gevangenis, stuurde hij me naar het afkickcentrum’

Irenia

Ze wijst naar haar enkel en maakt een krakend geluid. ‘Hij bleef er maar tegenaan schoppen totdat het brak’. Irenia (36) heeft nogal wat meegemaakt, voordat ze in het afkickcentrum van Fundacion Genesis terechtkwam. Zo werd ze mishandeld door haar ex-man van wie ze al zes jaar gescheiden is, maar die haar tot voor kort nog steeds stalkte.

Hoe ze in die problematiek beland is? Dat begon bij haar al op jonge leeftijd. Irenia was nog maar zeven jaar toen ze bij haar opa alcohol leerde drinken. Een jaar later kwam ze in contact met haar oudoom die iedereen in de familie en haar ook heeft misbruikt. Ze raakte verslaafd aan de cocaïne en kwam steeds verder in de problemen. Tot ze werd opgepakt vanwege drugshandel, maar in plaats van de gevangenis, stuurde de rechter haar naar het afkickcentrum!

Irenia is dankbaar dat ze hier gekomen is. ‘Dit was niet het eerste afkickcentrum, maar wel de eerste waar ik geleerd heb om mijn leven aan God te geven!’

Hier volgt Irenia verschillende therapieën die haar helpen haar trauma’s te verwerken. Zo is er elke avond een spiegeltherapie. ‘Ik sta dan voor de spiegel en zeg tegen mijzelf dat ik er mag zijn’. Ook is er alle ruimte nieuwe talenten te ontdekken door te schilderen, te dansen of in de tuin te werken.

Ze gaat stralen als ze vertelt over haar tweeling van 18 jaar en zoon van 16 jaar met wie ze weer contact heeft. Nu alleen nog telefonisch maar straks kan ze hen weer in de armen sluiten. Van God heeft ze zoveel teruggekregen! Nu kan ze plannen maken voor de toekomst.

Meer lezen over hoe levensveranderend dit project is? Lees over het Centro De Rehabilitación para mujeres “Genésis”