‘Ik werk niet voor de overheid of de politie, ik werk voor God en Zijn Koninkrijk’

Bella Floor – voorganger La Tabla

Ze begon met de rivier opruimen. Al het afval moest eruit. Vervolgens plantte ze bomen in de grond, omgeven met gekleurde autobanden. Ze ging contacten aan met gevaarlijke drugscriminelen die de wijk domineerden.

Bella Floor heet ze. Voorganger in de wijk La Tabla in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Geen dominee achter een bureau maar eentje met een machette in de hand, klaar om een boom te snoeien die tegen de elektriciteitskabels aan dreigt te groeien.

Al 25 jaar werkt ze in La Tabla en ze heeft de wijk zien veranderen. Nog steeds is er veel problematiek en criminaliteit, maar er is veel verbeterd. Inmiddels wordt het afval opgehaald, komt de politie als het escaleert en komt de brandweer als er brand is. Ook komen de kinderen uit de wijk naar het eethuisje voor een maaltijd en bijles.

Het verlangen van Bella Floor is om mensen een tweede kans te geven. Toch lukt dit niet altijd. Zo zwaait er een zwaar verwaarloosde en verslaafde vrouw naar haar. Ze is enorm mager, vies en slecht gekleed. Bella Floor vertelt met tranen in haar ogen dat het haar niet lukt om deze vrouw te helpen. Ze is al vanaf jonge leeftijd verslaafd. Haar moeder was de grote afwezige in haar jeugd. Wanneer ze een bordje eten of een knuffel van Bella Floor ontvangt, vertelt ze dat Bella Floor een betere moeder voor haar is dan haar eigen moeder ooit geweest is. Elk jaar komt ze op haar verjaardag eerst naar Bella Floor, dan krijgt ze een knuffel en zegent Bella Floor haar. 

Hoe Bella Floor het volhoudt? Door het rotsvaste vertrouwen dat God voor haar zorgt! Ze is afhankelijk van financiële steun, al neemt ze die niet aan van de maffiabazen. ‘Ik werk niet voor de overheid of de politie, ik werk voor God en zijn Koninkrijk.’ Hierdoor heeft ze ook het vertrouwen van de drugsdealers en de maffiabazen weten te winnen en een ingang gevonden om het Evangelie te delen.