‘Ik voelde me altijd waardeloos en zonder betekenis, maar hier word ik geliefd’

Priscilla

Priscilla (34) is al zo’n vier maanden in het afkickcentrum om af te komen van haar drugsverslaving, met name Marihuana. Ze is 24 jaar verslaafd geweest en heeft op jonge leeftijd al de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt.

‘Mijn vader en moeder waren verslaafd aan alcohol. Hierdoor verwaarloosden ze mij. Vanaf mijn vierde werd ik misbruikt door mijn neef. Later kwam ik in aanraking met een vrouwelijk pooier die me, samen met mijn zus, jarenlang meenam naar Amerikanen, Duitsers en Chinezen die me misbruikten’.

Er is weinig over van het Pura Vida wat Costa Rica zo kenmerkt. Het leven vieren, dat is voor de vrouwen uit het afkickcentrum niet aan de orde. Het is de keerzijde van een prachtig vakantieland met palmbomen en mooie stranden. Een kant die niet zo graag belicht wordt. Het is juist hier waar de kerk Fundacion Genesis aanwezig wil zijn; midden in de rauwe werkelijkheid van Costa Rica.

Dit afkickcentrum, deze plek, heeft het leven van Priscilla veranderd. ‘Hier voelde ik voor het eerst echte liefde! Ik voelde me altijd waardeloos en zonder betekenis, maar hier word ik geliefd. Ik voel me geen slaaf meer van de wereld die me zolang vastgehouden heeft.’

Ze is hier niet op eigen kracht gekomen. Op de bodem van haar leven vroeg ze aan God om hulp. Hij bracht haar op het pad van dit afkickcentrum, dat heeft letterlijk haar leven gered. Ze kan nu ook weer vooruitkijken. ‘Nu zie ik een andere Priscilla voor me. Ik zou het geweldig vinden om iets terug te geven na alles wat ik hier ontvangen heb.’

Benieuwd naar hoe dit hoopvolle project deze vrouwen uit de problematiek helpt? Lees meer bij het project: Centro De Rehabilitación para mujeres Genésis