Dienende kerk op het platteland – La Selva de Guácimo

Een kruiwagen vol zand in zijn handen, laarzen aan zijn voeten en met oude kleren aan is dominee Alexander nog druk bezig met een verbouwing, net voordat zijn gemeente verder gaat met een cursusavond van Una Iglesia al Servicio – een kerk die dient. Er worden nieuwe klaslokaaltjes gebouwd en daar help je als dominee natuurlijk gewoon aan mee.  

Het gaat er hier op het platteland anders aan toe dan in de grote stad, met minder hekken om de huizen, met meer ruimte en hogere temperaturen. Toch is ook hier de problematiek groot. Vaak werken beide ouders op het land vanwege grote armoede. Kinderen zijn hierdoor al heel jong alleen thuis, waar ze vaak in aanraking komen met drugs of er vindt misbruik plaats.  

Het verlangen van dominee Alexander en zijn gemeente is om iets te betekenen voor gezinnen in de buurt. Om het met de woorden van ds. Alexander te zeggen: ‘Door je in te zetten voor anderen, kan je zomaar ineens het antwoord op het gebed van die ander zijn.’ 

Een nieuwe speeltuin draagt daar al aan bij, maar hun verlangen gaat verder. Door mee te doen aan het programma, krijgen ze handvatten om nog meer te kunnen betekenen in de buurt. 

Vanuit het Seminarum ESEPA worden verschillende kerken zoals de kerk in Guacimo ondersteunt en begeleid. Een mooi voorbeeld hiervan is het project van Juan Carlos. Door dit project te steunen, kunnen meer kerken hier gebruik van maken en worden meer christenen toegerust om het geloof handen en voeten te geven in hun eigen omgeving.