‘De liefde van God straalt van iedereen af’

Esther

Vijf jaar geleden kwam Esther wonen in het opvanghuis Comunidad para Adolescentes Mujeres. Ze was nog maar dertien jaar. Esther is een van de vele meiden in Costa Rica voor wie het niet veilig is om thuis te wonen. Door de armoede en drugsgebruik komen veel kinderen al op jonge leeftijd in de problemen.

Inmiddels is Esther 18 jaar.  Ze woont nu zelfstandig, maar komt nog regelmatig langs het opvanghuis. We blikken met haar terug op de tijd dat ze woonde in het huis en daar verschillende trajecten doorliep.

‘Aan het begin mocht ik gewoon helemaal mijzelf zijn en wennen aan de groep. Daarna volgde een periode waarin ik met de leiding en de andere meiden nadacht over mijzelf, waarom ik hier op aarde ben en wat ik kan leren. Toen kon ik weer vooruitkijken.Ze hebben mij geholpen met praktische keuzes en een stuk zelfstandigheid.’

Op de vraag wat ze meeneemt uit haar periode in dit opvanghuis, antwoordt ze dat het hier voelt als een hechte familie. ‘Ik heb mensen nodig die me helpen en blijven corrigeren. Deze leiders zijn voor mij een soort ouders geworden, ik kan niet meer zonder hen. Die liefdesband blijft, ook al is het geen familie. De liefde van God straalt van iedereen af. Daarom kom ik hier graag terug.’

Wil je meer weten over de achtergrond van dit project? Bekijk het project.