Situatie Egypte

Niet makkelijk 

Het is niet makkelijk om christen te zijn in een islamitisch land als Egypte. Kerken krijgen vaak te maken met weerstand en wantrouwen. Sommige Egyptenaren denken zelfs dat christenen gevaarlijk zijn en hun kerken vol hebben liggen met wapens. Toch trekken de christenen in Egypte zich niet terug. Ze vormen samen levende gemeenten waar ze elkaar ontmoeten, God aanbidden en groeien in hun geloof. Daarnaast kijken ze hoe zij concreet iets kunnen doen voor de mensen in hun omgeving. De hoofdstad Caïro groeit supersnel. Elke dag komen er honderden mensen bij, op zoek naar werk. Die mensen komen terecht in de (sloppen)wijken aan de rand van Caïro, waar bijna geen voorzieningen zijn. Juist op zulke plekken wil de kerk aanwezig zijn en worden nieuwe gemeenten gesticht. Ze willen met open ogen in de wereld staan en zo de liefde van God uitdragen.

 

Wat doet de kerk? 

• Medische zorg: Sommige artsen werken naast hun gewone werk één dag in de week vrijwillig in het kerkgebouw. Zo kunnen ook de armste mensen medische zorg krijgen.

• Kinderopvang: Ouders moeten soms allebei werken om genoeg te kunnen verdienen. De kerk helpt door hun kinderen op te vangen en liefdevol te begeleiden.

• Scholing: Vrouwen worden geholpen om een vak te leren. Zij kunnen bijvoorbeeld door een naaicursus zelf kleren maken voor hun kinderen en ook nog wat geld verdienen.

• Jeugdwerk: Kerken organiseren een zondagsschool en vakantiebijbelclub voor de kinderen uit de buurt. De kinderen komen zo graag, dat de lokalen soms uitpuilen!

Download hier het achtergrondartikel over Geloven in Egypte