6 tips voor het Diaconaal project

In dit voorjaar stonden in diverse plaatselijke gemeenten acties gepland voor het Diaconaal project ‘Geef Hoop!’ Helaas kunnen veel van deze acties op dit moment niet doorgaan.

Welke opties zijn er nog? Waar moet je op letten?

 1. Verplaatsen
  Verplaats de acties naar een later moment in bijvoorbeeld het najaar of voorjaar 2021. Op deze manier zijn de al gemaakte voorbereidingen niet voor niets geweest en kunnen de christenen in Mozambique toch onze steun ontvangen. De HGJB zorgt ervoor dat alle materialen tot zomer 2021 beschikbaar blijven.
 2. Communicatie
  Let op dat je zo goed mogelijk naar iedereen communiceert dat de activiteiten worden verplaatst en wat de nieuwe datum is. Ook als je ervoor kiest om de acties op een andere manier te laten doorgaan, zorg voor duidelijke communicatie via verschillende kanalen.
 3. Geef hoop via bloemen!
  Veel tuinders en kwekers blijven zitten met bloemen en planten vanwege het exportverbod naar bepaalde landen. Zoek een tuinder in de buurt en vraag of hij mee wil doen aan jullie actie. Vraag vervolgens of gemeenteleden/dorpsgenoten voor een bepaald bedrag bloemen willen kopen. Betalingen worden geregeld via een Tikkie. Regel een aantal bezorgers en laat hen aanbellen, de bloemen voor de deur leggen en vervolgens zelf op paar meter afstand wachten tot de deur wordt geopend. Je zou de bloemen ook kunnen laten bezorgen bij verpleeg- of verzorgingshuizen in de buurt. Zo geven deze bloemen dubbelop hoop: voor de mensen in Mozambique en voor de ouderen in jullie omgeving.
 4. Online acties
  Kijk naar ‘online varianten’ van jullie acties. Zorg ervoor dat je je hierbij houdt aan de voorschriften van de overheid. Laat kinderen kaarten maken en verkoop die per pakketje aan gemeenteleden. Online betaling en bezorging via de brievenbus. Laat mensen zich sponsoren voor hun hardlooprondjes. Diverse hardloop-apps geven mogelijkheden om een kaartje met het aantal kilometer te delen met anderen. Betaling kan via een Tikkie. Er zijn vast nog meer varianten te bedenken. Wees creatief!
 5. #Geefhoop
  Wanneer jullie je actie verplaatsen, zet dan in op het hoop verspreiden. Juist in deze onzekere tijd kunnen we als christenen het verschil maken en hoop delen in onze omgeving. Daag gemeenteleden uit om kaartjes te sturen, een mooie regenboog op hun raam te maken of andere hoopvolle tekens. Laat mensen hun idee delen via jullie plaatselijke website of social media onder de vermelding van #geefhoop.
 6. Voorbereidingstijd
  Gebruik deze extra tijd om ideeën uit te voeren die je normaal liet liggen omdat ze teveel voorbereidingstijd kosten. Denk aan het samen maken van een kookboek. Inventariseer nu via de mail zoveel mogelijk lekkere recepten van gemeenteleden en zoek iemand in de gemeente die dit op een mooie manier in elkaar kan zetten. Zo kun je nu al aan de slag met de voorbereidingen.

Nog meer ideeën?
Wellicht hebben jullie nog meer ideeën! Laat het ons dan vooral weten, dan delen wij dit zodat ook andere gemeente er mee geholpen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *